Melyik okosabb, a kutya vagy a macska? A tudomány válaszol

Melyik okosabb a kutya vagy a macska

Utoljára frissítve: 2022. March. 28

Jellemzően a kutyatartók arra esküsznek, hogy a kutyák az okosabbak, míg a macskatartók pont ellenkezőleg, a cicusok mellett teszik le a voksot. A kérdés nem csak laikus berkekben vált ki forrongó vitákat, de a tudomány embereit is régóta foglalkoztatja a dolog.

Sokan a kutyák alkalmazkodó képességében vélik felfedezni a magas szellemi kapacitást, míg mások pont fordítva: a macskák öntörvényűségében látják a magas intelligencia jelét.

Melyik okosabb a kutya vagy a macska?

A tudomány jelen állása szerint a kutya az okosabb, mégpedig majdnem kétszer annyira, mint a macska. A legújabb egyetemi kutatások ugyanis azt bizonyították, hogy míg a macskák agykérge átlagosan 250 millió neutront tartalmaz, addig a kutyáké 450-500 neutront mondhatnak magukénak. Márpedig minél magasabb az agyban a neutronok száma, annál intelligensebb az adott élőlény.

Fontos hangsúlyozni, hogy a legújabb kutatásokról van szó, mivel korábban voltak olyan felmérések is, melyek ennek az ellenkezőjét igazolták. Ott a kutyáknál 160 millió, míg a macskáknál 300 millió neutront számoltak meg.

Összefüggés a neutronok száma és az intelligencia között

Kutya vs macska IQ

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy nem a szellemi képességei miatt tartunk ilyen vagy olyan állatot, vagy ha igen, akkor vegyen mindenki mosómedvét, mert azok tényleg baromi okosak.

Vagy ha teheti, akkor elefántot, mivel ormányos barátunk agykérgében 5 milliárd neutron duruzsol, őt követik a majmok és mindenekelőtt a csimpánzok a 6-8 milliárd neutronnal, végül pedig jövünk mi, emberek, a 16 milliárd neutronunkkal.

Miért fontosak a neutronok?

A neutronok azért fontosak, mert a számuk egyenesen arányos azzal, hogy mennyire bonyolult összefüggéseket vagyunk képesek megoldani, illetőleg, hogy milyen gyorsan tudunk egy információt feldolgozni.

Korábban az agy méretében vélték felfedezni az intelligencia kulcsát, de mára kiderült, hogy ez nem így van!

Egy medve például hasonlóan van toppon szellemileg, mint egy macska, holott a koponyája jóval nagyobb. Ha már itt tartunk, egy átlagos macska agya körülbelül 5 centiméter hosszú és 30 gramm tömegű. A kutyáknál nem lehet ilyen átlagot vonni, mivel jóval nagyobbak a méretbeli különbségek. Általánosságban elfogadott megállapítás, hogy a kutyák agyának súlya nagyjából 28 és 141 gramm között változik.

Sokak szerint a macskák kiforrottabb személyiségnek tűnnek, pontosan azért, mert kevésbé hízelegnek a gazdinak, és így hajlamosabbak a kreatív megoldásokra is. Egy ideig együtt éltem egy Otyik nevű macskával, ha lefekvéskor lekapcsoltam a villanyt, a pimasz cica 2 perc múlva felkapcsolta.

A szobában sok bútor volt és bizony eltartott egy ideig, hogy úgy legyenek elrendezve, hogy Otyik valamilyen hihetetlen ugrással ne érje el a kapcsolót. Persze, ez csak egy egyszeri személyes példa, de az is biztos, hogy a neutronok száma csak átlag számítás, és mindkét fajnál egyedenként változik a szellemi képesség, mint ahogy sok minden más is.

Miben nyilvánul meg a macska intelligenciája

Kutya vagy macska okosabb. Macska IQ.

Úgy tartják, hogy a macskáknak kiváló memóriája van, ha például egyszer veszélyes helyzetbe kerülnek, akkor azt a jövőben messze elkerülik. Zárójelben jegyezzük meg, hogy pontosan ezért idomíthatóak olyan jól a cirkuszi oroszlánok is.

A memóriával kapcsolatban a Michigani egyetemen végeztek nagyszabású kutatásokat, a kutyáknak és macskáknak azt kellett megjegyezni, hogy melyik doboz alatt van étel. Az eredmény elég döbbenetes – sokak számára megkérdőjelezhető – volt, mivel az derült ki, hogy a kutyák 5 perces, míg a macskák 16 órás memóriával rendelkeznek.

Problémamegoldás és tanulás a macskáknál

Ami viszont tény, hogy a macskák rendkívül aprólékosan mérik fel az új környezetüket és később ezt zseniálisan tudják probléma megoldásra is használni.

Például, ha egy szobába gurulós dobozt teszünk és vészhelyzet esetén csak annak használatával lehet kijutni a helyiségből, akkor a macska el fogja húzni vagy tolni azt a dobozt, hogy megoldja a problémát.

A macskák megfigyelő illetőleg tanulóképessége olyan apróságokban is tetten érhető, mint hogy kinyitják a szekrényt vagy felugranak a kilincsre, hogy kinyíljon az ajtó. Sőt, sok gazdi arról is beszámol, hogy szabályszerűen használják a WC-t, ez pedig mind a kiemelkedő tanulási képességüknek a bizonyítéka.

A fentiekkel szemben érdekesség, hogy a macskáknál jóval kevésbé használ a büntetés nevelési célokat, mint a kutyáknál. Vagyis, bár tudni fogják, hogy ki fognak kapni, pont nem érdekli őket a dolog.

Miben nyilvánul meg a kutya intelligenciája

Miben nyilvánul meg a kutya intelligenciája

Ha lehet, a kutyák intelligenciájának a kérdésével még többet foglalkoztak, mint a macskákéval. Alsó hangon 10.000 éves együttélésről beszélünk, ami azért meglehetősen hosszú kapcsolat.

A legokosabb kutyafajtának a Border Collie-t tartják, nekik már külön logikai játékokat is gyártanak, hogy lekössék valahogy az agyi kapacitásukat. Második helyen az Uszkár áll egyébként, de most nem rangsorolni akarunk.

Az, hogy a kutyák intelligensek tény, és ez mindenekelőtt a tanulási képességben érhető tetten. Nem véletlen, hogy be lehet tanítani egy kutyát pásztorkodásra, a ház védelmére vagy éppen fogyatékkal élők megsegítésére.

Lehet egy kutya vízimentő, hegyimentő, rendőr, tűzoltó, babysitter vagy éppen vakvezető. Egy kutyára rá merjük bízni az életünket, ennél több bizonyíték pedig aligha kell az intelligenciára.

A kutya jóval empatikusabb, mint a macska

Azonban, ahogy eltérőek a méretbeli különbségek, úgy az IQ-t illetően is meglehetősen széles a skála és itt nem csak fajtaként, de egyedenként is nagyok a változók, akárcsak az embereknél. Valamelyik a pásztorkodásban, valamelyik pedig a gondoskodásban tehetséges.

Egyes kutatási eredmények szerint egy kutya 100, míg mások szerint még ennél is több szót képes megjegyezni. Kérdés, milyen kutyákon végezték ezeket a kutatásokat, egy biztos, az egyedszám tekintetében minimális az ebek száma, melyeken a tesztelések zajlottak, így általános érvényű igazságokat is nehéz levonni.

Mivel a kutyák rendkívül empatikusak az emberek irányába, így rengeteg dologra meg lehet tanítani őket. Ugyanolyan jól szolgálnak a strandon vízimérnöként, mint a háborúban bomba szakértőként. És pontosan ez az empatikusság a bökkenő, amennyiben az intelligencia kérdése a tét.

A tudomány szerint a mosómedve vagy az elefánt okosabb állat, mint a kutya. De hiába, ha nem rokonszenvez velünk annyira, hogy ez a gyakorlatban is megmutatkozzon.

Ezért akárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgot, az ember és állat kapcsolatában kétség kívül a kutya a legokosabb, mivel már genetikai szinten kedvelnek bennünket ezek az élőlények, és persze mi is őket.

Intelligencia kontra természet

Tehát a kutya és macska összevetésben nem elhanyagolható tény, hogy a kutya intelligenciáját az ember jobban a szolgálatába tudja helyezni, mint a macskáét. Tegyük fel, hogy a macska az okosabb, hiába lenne ez így, ha az ember nem tudja ezt hasznosítani, hiszen valljuk be tűzoltó- vagy rendőrmacskát még nem látott senki.

Körülbelül úgy fest a dolog, hogy hiába vagyok én a legjobb tanuló az osztályban, ha semmire nem használom a tudásomat és semmit nem teszek a környezetemért. Persze nem a macskákat akarjuk ezzel negatív kritikával illeti. Csupán arról van szó, hogy más a természetük, és csúnyán fogalmazva, szellemi képességeiket az ember kevésbé tudja hasznosítani.

Egész egyszerűen máshogy alakult a két faj együttélése, a legnagyobb különbségek pedig ebből és nem a neutronok számából adódnak.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy egyes buddhista irányzatok szerint a macska előrébb van a karmában, mint az ember. Azaz, mi még születhetünk meg macskaként, de a cicus már nem születhet újjá emberként, lévén, visszafelé nem visz az út. Ki tudja, tán ebben is lehet valami, az arisztokrata, fennkölt viselkedésre mindenképpen választ adna a dolog.

Melósok és katonák

Kutya katona

Persze vannak kivételek a macskák között is, néhol ők is szolgálják az embert, alkalmazzák például őket egérfogásra. A New York-i elit üzletekben pedig gyakran „eladóként” funkcionálnak, de legalábbis vevőcsalogatóként.

Lényegében azonban az ember soha nem tudta a macskát akarattal a szolgálatába állítani. Megfogja ugyan az egeret, de csak akkor, ha kedve van hozzá. Beszédes példa, hogy az I. Világháborúban próbáltak macskákat is bevetni, de az eredmény kiábrándító lett.

Mind a hírszerzésben, mind az akcióban kudarcot vallottak, pontosabban nem érdekelte őket a dolog. Ehhez képest a kutyák több, mint 30 ellenséges tankot iktattak ki, és a hírszerzésben is remekül megállták a helyüket.

Persze, ez már nem intelligencia kérdése, hiszen a galambok remek hírvivők és felderítők voltak. Velük fotóztatták például az ellenséges területeket, pedig a galamb koránt sem intelligens állat, viszont mindig hazarepül, akkor is, ha egy kattogó fényképezőgép lóg közben a nyakában.

Összegzés

Melyik okosabb: a kutya vagy a macska? Szerintem mindkettő nagyon intelligens.

Viszont a tudomány jelenlegi álláspontja szerint, a kutya megközelítőleg kétszer annyira intelligens állat, mint a macska.

Korábban azonban erről másként vélekedtek, de nem is az a fontos, hogy a kutatások mostani eredményei végső igazságként szolgálnak-e a két állatfaj szellemi képességeit illetően. Azért nem, mert példának okáért a mosómedve a kutyánál és a macskánál is jóval okosabb, legalábbis a neutronok számát tekintve mindenképp.

Számunkra azonban ez csekély jelentőséggel bír, mivel a két faj között nem alakult ki olyan kapcsolat, hogy ez hatással legyen ránk. Az empátia vagy talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk, hogy szimpátia, végső soron többet nyom a latba, mint az a híres IQ.

Források:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnana.2017.00118/full

https://blogs.unimelb.edu.au/sciencecommunication/2019/10/27/dogs-vs-cats-which-species-is-smarter/

2022. March 28.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.