Mit lát a kutya, ha tükörbe néz? | Felismeri saját magát?

Mit lát a kutya, ha tükörbe néz Felismeri saját magát

Utoljára frissítve: 2022. November. 12

A kutyák és az emberek sok mindenben hasonlítanak egymásra, de a tükörbe nézés nem tartozik ezen dolgok közé. Az emberek általában egy és két éves koruk között ismerik fel a tükörben önmagukat, ezt az időszakot a pszichológia „tükörstádiumnak” is hívja.

Fontos állomás ez az én-fejlődés szempontjából, mivel ez az a pillanat, amikor a gyerek rájön, hogy ő egy különálló entitás. Nos a kutyáknál azért merőben más a helyzet.

Sok eb nézegeti magát a tükör előtt állva vagy ülve, de ez nem azt jelenti, hogy látják is magukat, pontosabban nem azt, hogy a kutya önmagára ismer a tükörképében.

A kutyák felismerik magukat a tükörben?

A legfrissebb kutatások szerint, ha egy kölyökkutya belenéz a tükörbe, akkor ott egy új játszótársat vél felfedezni. Ezért ugat, vág furcsa pofákat vagy teszi oda a mancsát. Interakció hiányában azonban hamar megunja a dolgot.

Egy másik elmélet azt állítja, hogy egyszerűen csak nem érdekli őket, hogy ő van van a tükör túloldalán, nem olyan meghatározó élmény számukra, mint az embergyerekeknél.

Sőt, a legfrissebb eredmények szerint az öntudat kialakulása náluk sokkal inkább a szagláshoz, mint a látáshoz kötött, mivel a szagok segítségével különböztetik meg magukat másoktól.

Sok száz kutya bizonyított

Már a 70-es években megkezdődtek azok a tesztelések, melyek a kutya és a „tükör” kapcsolatát vizsgálják és még a mai napig is tartanak. Az elmúlt ötven év végeredménye, hogy a kutyákat különösebben nem érdekli a tükör.

Kétségkívül rendkívül intelligens állatok, de a látás útján történő önfelismerés nem az erősségük. A szarkák például sokkal jobban állnak ebből a szempontból.

A legtöbb, amit kutyáknál elértek, hogy a kísérleti alanyok fülére, homlokára festéket kentek, a kutya pedig a mancsával megérintette a jelölt részt, vagyis bizonyos mértékig felismerte magát. De ezzel vége is a történetnek, több izgalmat nem sikerült elérni a tükörképpel.

Unalmas vagy, nem válaszolsz

Unalmas vagy, nem válaszolsz. Vajon felismerik önmagukat a kutyák a tükörben?

A fentieket bizonyítja az is, hogy a kutyáknak csak az első pár alkalommal izgalmas a tükörrel való találkozás.

A kölykök egy darabig elbohóckodnak előtte mivel új az élmény, de mivel a tükörképpel nem tudnak valódi, fizikai kapcsolatot létrehozni, így hamar meg is unják a dolgot.

Az idősebb ebeket pedig, akik többször találkoztak már a tükörképükkel általában teljesen hidegen hagyja a jelenség. Hangsúlyozni kell, hogy ez nem az öntudat hiánya.

További kísérletek bizonyították, hogy az eb szagok alapján különbözteti meg magát a külvilágtól, azaz ismeri fel önmagát.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

Ugyanakkor érdekes, hogy a kutyák bár önmagukat nem ismerik fel, de látni látnak a tükrön keresztül is. Legalábbis a kutatások szerint az ebek közel fele ismeri fel a gazdáját a tükörben és hallgat úgy rá, hogy közben nem fordul hátra.

Sőt, ha a táplálékát csak a tükörben látja, hogy hova rejtik el azt, azt is képes megtalálni. Természetesen ez utóbbi kísérletnél a táplálék szagtalanítva van, vagyis a sikeres ebek nem az orrukat, hanem a látásukat használták.

Összegzés

A kutya érzékeli a tükörben visszatükröződő valóságot, de önmagát nem ismeri fel benne.

A tükörben való önmagunkra ismerés egy bonyolult kognitív folyamat, amire az ember mellett csak pár állat képes, például a gorilla vagy a delfin.

Azok, melyeknél a tájékozódás legfőbb eszköze a látás, a kutyánál azonban ez a szaglás, ő szagok alapján különbözteti meg magát a többi élőlénytől.

2022. November 12.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.