100 tény a kutyákról, mely bizonyítja mennyire különlegesek

Tények a kutyákról

A kutyák a Föld legkedveltebb házikedvencei, ezért gazdik millióit érdekli, hogy pontosan mire is képesek ezek az állatok. Annyira különlegesek, hogy csokorba szedtük a legszórakoztatóbb és legérdekesebb tényeket a kutyákról!

Vajon mi magyarázza bizarr viselkedésüket?

Hogyan érzékelik a körülöttük lévő világot?

Milyen kapcsolatot ápolnak az emberekkel?

100 tényt sorolunk fel a kutyákról, melyek ismeretében ezekre a kérdésekre (és még sok minden másra) kaphatunk választ!

Tények a kutyák érzékszerveiről

Tények a kutyák és az emberek kapcsolatáról

Izgalmas tények a kutyatörténelemből

Bizarr és vicces tények a kutyákról és viselkedésükről

Tények a kutyák elképesztő képességeiről

Érdekes tények a kutyák érzékszerveiről

Érdekes tények a kutyák érzékszerveiről.

1. Érzékelik a föld mágneses terét

A vadászkutyák nem csak az orrukat használják arra, hogy több száz vagy akár több ezer méter távolságból is visszataláljanak a gazdájukhoz.

Mint azt a kutatók már bebizonyították négylábú barátaink érzékelik a Föld mágneses mezejét, és iránytűként használják azt.

2. Kiszagolják a hőmérsékletet

A kutyák orra nem csak a szaglásra jó, de a felületén található érzékeny idegvégződések segítségével még a hőmérsékletben beálló változásokat is érzékelik vele.

Ez a tény magyarázza azt is, hogy hogyan képesek a vak kutyák vadászni.

3. Létezik egy Beatles szám, amit csak a kutyák hallanak

A kutyák olyan hangfrekvenciákat is hallanak, melyeket mi nem. A Beatles ezt használta ki az “A Day in the Life.” című slágerükben.

Egy interjúban Paul McCartney azt állította, hogy a dal végére direkt tettek be egy olyan hangot, amit csak négylábú barátaink hallhatnak.

4. Képesek megérezni a légnyomásban beálló változásokat

A kutyák minden érzékszervüket használják, ahhoz, hogy megérezzék az időjárás változásait. Képesek érzékelni a légnyomás módosulását is.

Ez a változás és a levegőben lévő elektromosság megemelkedése (amit szintén érzékelnek négylábú kedvenceink) jelzi a kutyáknak az eső közeledtét.

5. Nem fekete-fehérben látnak

A közhiedelemmel ellentétben a kutyák színesben látnak. Bár nem látnak fekete-fehérben, mégsem látják ugyanazokat a színeket, mint az emberek.

A kutyák szemének anatómiája és fotoreceptorai különböznek az mieinktől (sőt, egyediek az állatvilágban), ami a kutyáknak különleges látásmódot biztosít.

6. Kevésbé jó az ízérzékelésük, mint nekünk

A kutyáknak körülbelül egyhatod annyi ízlelőbimbójuk van, mint nekünk. (1700 a kutyáknak és körülbelül 9000 az embereknek.)

Ezért a kutyák a rothadó ételmaradékot (vagy füvet) ugyanolyan mohón falják fel, mint egy tál kutyatápot vagy egy darab steaket.

7. Képesek tájékozódni bajuszuk segítségével

A bajusz egy igazán érzékeny szerv, amellyel a kutyák képesek megérezni a légmozgásban beálló legapróbb változást is.

Ez segíti őket abban, hogy akár teljesen sötétben is tájékozódjanak.

8. A nőstényeknek jobb a szaglása

Az Amerikában megjelent K9 Scent Training című könyv szerzői bebizonyították, hogy a nőstény kutyáknak sokkal jobb a szaglása, mint a hímeknek.

9. Nekik is van időérzékük

A kutyák képesek különbséget tenni egy óra és hat óra között.

Kellő kondicionálással és edzéssel a kutya képes lesz előre jelezni a napi tevékenységeket, például a sétákat és az étkezéseket, amennyiben azok minden nap ugyanabban az időpontban történnek.

10. Jobban látnak a sötétben

A kutyák retinája pálcika-dominált, ami lehetővé teszi számukra, hogy jól lássanak a sötétben. A kiváló éjszakai látás mellett a kutyáknak jobb a mozgáslátásuk, mint az embereknek.

Mivel azonban a retinájuk csak körülbelül tizedannyi “csapot” tartalmaz, mint a miénk, a kutyák nem látják a színeket olyan jól.

11. Az orruk azért nedves, hogy segítse őket a szaglásban

A kutya orrának belső felülete speciális mirigyeket tartalmaz, amelyek nyálkát termelnek, hogy nedvesen tartsák az orrjáratokat.

Ez a vékony nyálkaréteg tapad az orrlyukakra, ami fokozza az illat kémiai anyagok felszívódását és javítja a kutya szaglási képességét.

12. Négyszer jobban hallanak, mint az emberek

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyáknak kiváló hallásuk van, és jobban hallanak, mint mi. A kutyák közel kétszer annyi frekvenciát hallanak, mint az emberek.

Emellett négyszer nagyobb távolságból is hallják a hangokat – tehát amit az emberi fül 20 méter távolságból hall, azt kutyáink 80 méter távolságból is érzékelik.

13. A másodperc tört része alatt képesek eldönteni honnan érkezik a hang

Egy másodperc tört része alatt (0,06 mp) képesek megállapítani, hogy az általuk hallott hang melyik irányból érkezik.

14. A vérebek szaglása bűnügyi bizonyíték is lehet

A vérebnek olyan pontos szaglása van, hogy az a bíróságon bizonyítékként is felhasználható.

Gyakran használják őket eltűnt személyek és bűnözők felkutatására, mivel több mint 300 órával korábban hagyott szag nyomokat is képesek követni.

15. Azért szaglásszák egymás fenekét, hogy megismerjék társukat

A kutyák farában hormonokat termelő mirigyek találhatók, amelyek a kutya nemétől kezdve az egészségi állapotán át a táplálkozásáig mindenféle információt tartalmaznak.

A kutyák hihetetlen szaglásának köszönhetően mindenféle információt megtudhatnak egymásról pusztán a szagok árnyalataiból.

16. A szuszogás segíti a kutyákat a szagok érzékelésében

Amikor a kutyák nagyon erősen szaglásznak nem egyszer erősen szuszognak is.

Ezt azért csinálják, hogy a kifújt levegővel „felkavarják” a szagokat, amiket aztán könnyebben be tudnak lélegezni.

17. Csoportosítják a szagokat aszerint, hogy „ízlik-e” nekik vagy sem

A kutyák szaglása sokkal fejlettebb, mint a mienk. Például a frissen sült süteményre mi csak azt mondanánk, hogy “finom illata van”, egy kutya azonban képes lenne pontosan kiszagolni az összetevőket, mint például a lisztet, a cukrot és a tojást, és ezeket az illatokat a fejében kategorizálná is aszerint, hogy tetszett-e neki.

18. Orrukban 300 millió szaglóreceptor van

Ez a szám már magában is hatalmasnak hangzik, de még lenyűgözőbb, ha tudjuk, hogy a mi orrunkban „mindössze” 6 millió szaglósejt van.

19. Néhány kutyának annyira jó a szaglása, hogy egyes betegségeket is képesek kiszimatolni

Bámulatos szaglásuknak és tanulékonyságuknak köszönhetően a kutyák megtanulhatják felismerni az elrejtett kábítószereket, bombákat vagy holttesteket, és megérzik az emberek bizonyos egészségügyi problémáit is, például a cukorbetegséget és a rákot.

Az elmúlt években több kutya is azzal segítette az egészségügyi dolgozók munkáját, hogy szaglás alapján állapította meg a betegekről, hogy COVID pozitívak-e.

20. A tapintás az első érzék, ami kifejlődik egy kölyökkutyában

A kölyökkutya születése utáni első élménye, hogy az anyja megtisztítja – ez a folyamat stimulálja az idegvégződéseket és felpezsdíti a kölyök vérkeringését.

Ettől a pillanattól kezdve az érintés a szocializáció létfontosságú része, amely segít a kutyának kötődni az emberhez és a többi kutyához egyaránt.

21. A kutyák agyának szaglásért felelős része nagyobb, mint a mienk

Négylábú barátainknak nemcsak több szagló receptoruk van, de agyuk szagok elemzésével foglalkozó része is 40-szer nagyobb, mint a miénk.

22. Sokkal gyorsabban lélegeznek, mint mi

A kutya nyugalmi állapotban, ülés közben percenként körülbelül 15-ször lélegez be és ki, szemben egy átlagos emberrel, aki percenként 12-20 lélegzetvételt végez.

Séta közben a kutya légzési sebessége percenként 31-re emelkedik. Amikor azonban az eb aktívan szimatol, a belégzés-kilégzés gyakorisága percenként 140-200-szorosra emelkedhet. 

Tények a kutyák és az emberek kapcsolatáról

Tények a kutyák és az emberek kapcsolatáról.

23.  Kezünk kinyújtása a kutyák felé nem az üdvözlés legjobb módja

Valószínűleg abban a hitben nőttünk fel, hogy a régi “nyújtsd a kezed egy ismeretlen kutyának, és hagyd, hogy megszagoljon” tanács valóban megállja a helyét.

Az ilyen gesztust a kutyák fenyegetésnek is vehetik, ezért sokkal célszerűbb, ha mi várjuk meg, hogy közeledjenek felénk.

24. A kutyák között is ragadós az ásítás

A kutatások azt mutatják, hogy az emberi ásítás hangja is kiválthat ásítást a kutyából. És ez négyszer nagyobb valószínűséggel történik meg, ha egy olyan ember ásít, akit a kutya ismer.

25. Dominánsnak lenni kutyánkkal szemben nem a legjobb ötlet

Annak ellenére, hogy sok éven át jelentős népszerűségnek örvendett, a kutyakiképzés “dominancia” elmélete, mára bebizonyították, hogy soha nem szabad megpróbálni dominálni a kutyát.

26. A menhelyeken élő kutyákat is simogatni kell

Kutatók megerősítették, hogy egy csendes, 15 perces simogatás ellazíthatja a menhelyi kutyákat, és pozitív viselkedési és fiziológiai változásokat eredményezhet.

Ajánlott cikk: Illegális kutyaszaporítás – A kutyakereskedelem sötét oldala

27. Máshogy viselkednek, ha emberekkel találkoznak, mintha kutyákkal ismerkednének

Az emberi arcok köztudottan aszimmetrikusak, ezért az emberek ösztönösen az arc jobb oldalára irányítják tekintetüket, amikor találkoznak valakivel, és megpróbálják felismerni az érzelmi állapotát.

A kutyáknál ugyanez az ösztön alakult ki, amikor emberrel találkoznak, annak ellenére, hogy más kutyákkal való találkozáskor nem ezt teszik.

28. Féltékenyek tudnak lenni, ha más kutyákkal foglalkozunk

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya azt állítja, hogy a kutyáink valóban féltékenyek lehetnek, ha azt látják, hogy egy másik élőlény iránt vonzalmat mutatunk.

29. Tudják, hogy mikor kell kölyökkutya szemekkel nézni

Egy 2017-es tanulmány szerint a kutyák felhúzzák a szemöldöküket, hogy “kölyökkutya szemeket” és más drámai arckifejezéseket mutassanak, amikor tudják, hogy az emberek figyelnek.

A menhelyi kutyák is megtanulták ezt a trükköt; a kölyökkutyák, akik a kiskutyaszem-trükköt alkalmazzák, általában hamarabb kerülnek örökbefogadásra, mint azok a kutyák, amelyek más viselkedést mutatnak, például csóválják a farkukat.

30. A köszönés módja nemenként változó

A nőstény kutyák nagyobb valószínűséggel üdvözlik a többi kutyát úgy, hogy először az orrát szagolják meg, míg a kanok az anogenitális régiót, vagyis a nemiszervek körüli részt szimatolják előszőr.

31. Az Egyesült államokban majdnem a kutyák fele gazdájával alszik

Az AKC felmérése szerint az Egyesült Államok kutyatulajdonosainak 45%-a beengedi ágyába kutyáját. Nem is csoda, hogy ezek után körülményes a kutyát az ágyról leszoktatni.

32. Ismerik az érzéseinket

A kutyák képesek olvasni a hangulatunkat. A Lincoln és a Sao Paolo egyetem 2016-os tanulmánya megállapította, hogy a kutyák képesek olvasni az emberi arcokon megjelenő érzelmeket, és reagálnak rájuk, még a fényképeken is.

33. …és ki is tudják szagolni azokat

A kutyák kiváló szaglását ismerve nem lehet megdöbbentő, hogy valóban kiszimatolják az olyan dolgokat, mint például a félelem.

34. Fontos szerepet játszanak az egészségügyben

A kutyák fontos szerepet játszanak az asszisztált terápiában, kórházakban, hospice-okban, speciális igényű iskolákban és számos más helyen.

35. Hangulatjavító képességük bizonyított

Tanulmányok szerint a kutyákkal való együttlét, különösen a nagy stresszhelyzetekben, enyhítheti az emberek feszültségét.

36. Okkal bámulnak minket

Miért bámulnak minket a kutyák? Kutyánk ilyenkor csak azt próbálja kitalálni, hogy pontosan mit kell tennie ahhoz, hogy boldoggá tegyen minket. Kapcsolatot és reakciót keres. Az is lehet, hogy egyszerűen csak szeretnek minket, és emiatt néznek.

37. A kutyasimogatás csökkentheti a vérnyomást

Egy kiskutya simogatása körülbelül 10 százalékkal csökkentheti a vérnyomásunkat. Az Amerikai Kennel Klub szerint pedig ilyenkor a megsimogatott kutya vérnyomása is csökken.

Izgalmas tények a kutyatörténelemből

Izgalmas tények a kutyatörténelemből.

38. A vadászó-gyűjtögető barlanglakó ősemberek “háziasították” először a kutyákat

A kutya volt az első állatfaj, melyet őseink 33.000 évvel ezelőtt “háziasítottak”.

Tehát jóval azelőtt, hogy létrejöttek volna az első házak (városokról nem is beszélve) a kutya már az ember legjobb barátja volt.

39. A kínai meztelen kutyák a kereskedők legjobb munkatársai voltak

A 14. században létfontosságú szerepet töltöttek be a kereskedelmi hajókon. A fedélzeten a patkányok levadászása volt a feladatuk, hogy ezzel megakadályozzák a fekete pestis terjedését.

40. II. Frigyes porosz király nevezte a kutyákat először az ember legjobb barátjának

Az “ember legjobb barátja” kifejezést először Nagy Frigyes használta a 18. században, majd Odgen Nash amerikai költő elevenítette fel ezt a megfogalmazást az 1900-as években, így vált népszerű mondássá.

41. A legtöbb kutyával rendelkező gazdának 5.000 masztiffja volt

A 13. században uralkodó mongol Kublaj Kán 5.000 masztiff gazdája volt, ezzel ő vezeti a rangsort a legtöbb kutyával rendelkező tulajdonosok között.

42. Iránban illegális a kutyasimogatás

Az iszlám tanítások szerint a kutyák “érinthetetlenek”, mert tisztátalanok. Ezért nemcsak, hogy megsimogatni nem szabad a kóbor kutyákat, de még csak kutyát tartani sem lehet. A történelem során már több muszlim országban volt példa hasonló rendelkezésre.

43. A Shiba Inu kutyafajta majdnem teljesen kihalt a második világháború alatt

A kedvelt, és ma igazán divatos fajta komoly veszteségeket szenvedett a világháborús bombázások és a nyomukban kitörő szopornyica vírus hatására.

A világháború után csak három család Shiba Inu maradt, akik a ma élő összes Shiba Inu őseinek számítanak.

44. Ókori várost is neveztek el kutyáról

Nagy Sándor állítólag kutyája szeretetteljes emlékére alapította és nevezte el az egyik Makedón várost “Pertias”-nak.

45. Az első állat a világűrben egy kutya volt

Az első állat, amely föld körüli pályára állt a világűrbe, egy Lajka nevű kutya volt.

A kóbor kutya Moszkva utcáiról rövid űrhajós kiképzés után került 1957-ben a Szputnyik 2 nevű űrhajó fedélzetére.

46. Három kutya is túlélte a Titanic pusztulását

1912-ben három kutya élte túl a Titanic süllyedését.

Mindhárman – két pomerániai és egy pekingi palotapincsi – az első osztályon utaztak, és valószínűleg méretüknek köszönhetően maradtak életben, nem pedig az emberi utasok kárára.

47. Három kutya is helyet kapott a hollywoodi Walk of Fame-en

Rin Tin Tin mellett Lassie és Strongheart is saját csillagot kapott a világ talán leghíresebb sétányán, ahol a kutyasztárokról az Egyesült Államok leghíresebb személyiségei mellett emlékeznek meg.

48. Több évszázadig áldozatokat bemutatva tisztelték a pekingi palotapincsiket

Nem hiába az elnevezés: Kínában az uralkodók és a leggazdagabb földesurak palotáiban is jelen voltak ezek a kisméretű fenevadak.

Néhányuk templomokban élt, ahol nemritkán áldozatokat is bemutattak nekik. A pincsik gyakran saját szolgákkal is rendelkeztek! (Egyébként az ilyen kutyák eltulajdonítása halálbüntetést vont maga után!)

49. Mozart áriát írt kiskutyájához

A világhírű Wolfgang Amadeus Mozart, a klasszikus zene egyik mestere annyira kedvelte Pimperl nevű pomerániai kutyáját, hogy külön áriát írt a tiszteletére.

50. A világ legsikeresebb mentőkutyájának 40 ember köszönhette életét

Barry, a bernáthegyi Svájcban és Olaszországban dolgozott az 1800-as évek elején, ahol kemény munkájának hála 40 turista életét mentette meg, mint hegyimentő.

A jólképzett kutya egyszer nyalogatásával melegítette fel egy eltévedt kisfiú testét, majd egyedül szállította el őt a mentőállomásra.

Bizarr és vicces tények a kutyákról és viselkedésükről

Bizarr és vicces tények a kutyákról és viselkedésükről.

51. Vizeletük elég savas ahhoz, hogy még a vasat is korrodálja

A kutyák vizelete közismerten káros hatású, de kevesen gondolnánk, hogy annyira savas, hogy maró hatása még a fémeket is megrongálja.

Azt azonban itt érdemes megjegyezni, hogy nem a savasság miatt pusztul ki gyepünk ott, ahol kutyánk megjelöli. A levizelt fű elsárgulását a kutyavizelet magas nitrogéntartalma okozza.

52. A Dalmaták foltok nélkül születnek

Mint ahogy a Százegy kiskutyában láttuk, Pongó és Perdita 15 kölyke mind fehér, amikor megszületnek. Az igazi dalmaták is, csak idősebb korukban kapják meg a jellegzetes foltokat.

53. Nem csak vokálisan kommunikálnak

A kutyák kommunikálnak egymással ugatás és morgás közben is, de legtöbbet használt eszközük a testbeszéd: a felemelt vagy behúzott farok, a fülek előrenyújtása vagy a feszült test sokat elárulhat érzelmeikről és gondolatokról.

54. A szőlő és a mazsola kis mennyiségben is halálos lehet a kutyáknak

A szőlőben található borkősav már a legapróbb mennyiségben is veseelégtelenséget okozhat a kutyáknál, ami halálos végkimenetelű is lehet.

55. A kutyák is tudnak metrózni

A moszkvai kóbor kutyák elsajátították a bonyolult metró használatának művészetét, ahol rendszeresen látják őket fel- és leszállni.

Az ingázók annyira megszokták, hogy a kutyák velük utaznak a metrón, hogy már alig veszik észre őket.

56. A vakvezető kutyák parancsszóra ürítenek

A vakvezető kutyák rendkívül jól képzettek, és csak parancsra könnyítenek magukon.

Általában a gazdi meghatározott helyet jelöl ki a kölyöknek, és olyan vezényszavakat használ, mint például “végezd el a dolgod”, hogy tudják, mikor és hol kell összeszedniük a kutyapiszkot.

57. Az Egyesült Államokban van kutya polgármester

2012-ben Max, a Golden retriever lett a kaliforniai Idyllwild nevű város első polgármestere.

Sajnos Max polgármester 2013-ban elhunyt, de a helyére II. Max került, aki azóta is biztos mancsokkal vezeti a várost.

58. Meghajolnak játék előtt

A játékhajlongás az a testtartás a amivel a kutya azt kommunikálja társai felé, hogy csak játszik.

Ez fontos olyan fajták esetében, amelyek a játékidőt gyakran használja a zsákmány megtámadásának gyakorlására.

59. A kutyák 21%-a horkol alvás közben

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is horkolnak, ha a levegő áramlása az orrjáratokban vagy a torokban akadályba ütközik.

Ez teljesen normális az ő esetükben is, és olyan egyszerű dolog is okozhatja, mint az, ha a kutya a hátán alszik.

60. A Labradorok színe nem függ felmenői színétől

Függetlenül a szülők színétől, egyetlen Labrador alomban lehetnek fekete, sárga és barna kölykök is.

Két gén okozza a szőrzet pigmentációját, így a variáció éppolyan gyakori lehet, mint az emberi családban a különböző hajszínek.

61. Szájuk nem mindig tiszta

Tévhit, hogy a kutya szája egy varázslatosan tiszta hely. Ez nem így van: szájuk tele van baktériumokkal.

Szerencsére ezeknek a baktériumoknak a nagy része fajspecifikus, így nem kell aggódnunk, ha kapunk egy-két puszit.

62. Teljesen normális, hogy megeszik saját ürüléküket

Nem nagy titok hogy a kutyák gyakran megeszik a saját ürüléküket (és más kutyákét is). Bár ez undorító lehet, teljesen normális, és a több ezer évvel ezelőtti, háziasítás előtti időkből ered.

A viselkedés a kölyökkutyáknál gyakoribb, míg az idősebb kutyák általában kinövik, bár néhányan még felnőttkorukban is csinálják.

63. Meghatározott irányba fordulnak ürítés közben

Mint azt már korábban megtanultuk a kutyák érzékelik a föld mágneses terét, ezért a legtöbbjük az északi-déli mágneses erővonallal áll párhuzamosan miközben a dolgát végzi.

Kutatók megállapították, hogy a kutyák a Föld mágneses mezejét használják a bél- és hólyagmozgásaik összehangolására.

64. Néhány kutya tappancsa kukorica csipsz szagú

Az igen jellegzetes szagot a tappancson természetes módon felgyülemlő baktériumok okozzák.

Ezek jellemzően élesztő szagot árasztanak magukból, de szerencsére teljesen ártalmatlanok. A jelenséget az amerikai csipsz márka után gyakran csak “frito feet” néven emlegetik.

65. A francia bulldogok nem tudnak úszni

A szelekciós tenyésztés eredményeként a francia buldogok olyan fizikai adottságokra tettek szert, amelyek miatt képtelenné váltak az úszásra.

66. Képesek egy tojást tartani a szájukban

A Golden retrievereknek “puha szájuk” van, ami azt jelenti, hogy képesek dolgokat a fogaik között tartani anélkül, hogy azok megsérülnének – ez fontos képesség a gazdájuk vadászati trófeáinak visszaszerzésével megbízott kutyák számára.

Annyira gyengédek, hogy néhányukat arra is be lehet tanítani, hogy egy nyers tojást tartsanak a szájukban anélkül, hogy összetörnék azt.

67. A kutyák is álmodnak

A tudományos kutatások hasonló agyhullám mintákat mutatnak ki embereknél és kutyáknál, ami igazolja azt a feltételezést, hogy ők is álmodnak.

68. Mindenevők

A szelektív tenyésztés évszázadai alatt az ember képes volt megváltoztatni a kutyák étrendjét! A házi kutyák képesek húst és növényeket is enni, de a legtöbb vadon élő kutyafajta húsevő.

69. Nincs a DNS-ükbe kódolva, hogy gyűlöljék a macskákat

Közhiedelem, hogy a kutyák DNS-ébe van kódolva a macskák gyűlölete. A kutyák evolúciós vadászösztöne az oka annak, hogy minden apró és gyors dolgot üldöznek, legyen az a kedvenc plüssjátékuk vagy a mi kedvenc cicánk.

A kutyák és a macskák valójában remekül kijönnek egymással, akár egy háztartásban is, attól függően, hogy maguk az állatok milyenek, és hogy a megfelelő módon mutatjuk-e be őket egymásnak.

70. Nem éreznek bűntudatot

A kutyák féltékenységet érezhetnek, de bűntudatot nem. Ne higgyünk azoknak a “bűnbánó” kölyökkutya szemeknek!

71. Az egyszerre születő kiskutyák is lehetnek féltestvérek

Nem szokatlan, hogy egy tüzelő szuka több hímmel is párosodik. Így az egy alomban lévő kölyköknek különböző apjuk lehet.

72. A Star Wars ewokjai kutyákról lettek mintázva

Állítólag az ewokok egy Griffon Bruxellois nevű kutyafajtán alapulnak. A film vizuális effektek rendezője és sminkese az ewokok megalkotásakor e kutyák fotóit nézegette, hogy ihletet merítsen belőlük.

73. Okkal hemperegnek büdös helyeken

A büdös dolgokban, például dögben való hempergés mentálisan stimuláló, egyfajta kommunikáció a többi kutyával arról, hogy találtak valami klasszat, és talán egy ösztönös viselkedés is, amellyel elrejthetik magukat a ragadozók és a potenciális prédák elől.

74. A csivavák hiányos koponyával születnek.

A csivavák ugyanúgy hiányos koponyával születnek, mint az emberek. A lágy foltot kutyáknál molera, embereknél pedig kutacs néven ismerik.

75. A “kutyaévek” kiszámítása minden fajta esetében máshogy történik

Minden kutyaév nem egyenlő automatikusan hét emberi évvel, ahogy azt a kutyákról szóló egyik legismertebb tény állítja.

A mondás – amelynek tényszerű alapja van – abból a megfigyelésből származik, hogy az “átlagos”, közepes méretű kutyák általában körülbelül egyheted annyi ideig élnek, mint a gazdáik.

76. A kölyökkutyák gyakran utánozzák az idősebbeket

Ez a viselkedésforma megvan az emberek esetében is: a kisebbik gyerek gyakran utánozza nagytestvére szokásait.

Négylábú barátaink ezirányú hajlandósága miatt sokkal könnyebb egy kölyökkutyát akkor betanítani, ha már van a családban egy idősebb eb.

77. Azért emelik fel lábukat pisilés közben, hogy ijesztőnek tűnjenek

A kan kutyák vizeléskor felemelik a lábukat, mert a lehető legmagasabbra akarják tenni a szagnyomot. Ez azt a benyomást kelti, hogy magasak és félelmetesek.

78. A Dalmaták közel 30%-a süket legalább egyik fülére

Genetikai hajlam miatt a Dalmaták körülbelül 30%-a süket legalább az egyik fülére. Ennek ellenére jobban hallanak, mint az emberek.

Tények a kutyák elképesztő képességeiről

Tények a kutyák elképesztő képességeiről.

79. Egy átlagos kutya olyan okos, mint egy két éves gyerek

Az átlagos kutya kb. 165 szó és jel megjegyzésére képes, de az olyan “szuperintelligens” kutyák, mint például a Collie, akár 250 szót is tudnak memorizálni és értelmezni.

Ezzel a képességükkel körülbelül az átlagos 2-2.5 éves csecsemővel megegyező intelligenciát mutatnak.

80. Minden kutya egyedi orrlenyomattal rendelkezik

Az emberi ujjlenyomatokhoz hasonlóan minden kutyának egyedi orrlenyomata van.

Egyes kennelklubok a kutyák orrlenyomatát használják az azonosításhoz, és már az 1930-as évek elején is készültek videók arról, hogy hogyan gyűjtik ezeket az orrlenyomatokat.

81. Az átlagos kutya képes 30km/h sebességgel futni

Már ez a sebesség is igen nagynak tűnhet, de messze elmarad a világ leggyorsabb kutyáitól, az Angol Agaraktól, akik akár 72km/h sebességgel is képesek száguldani.

Összehasonlítási alapként: a leggyorsabb futó, Usian Bolt közel 45km/h sebességre képes.

82. Átlag testhőmérsékletük olyan magas, hogy ha emberek lennének folyton lázasnak számítanának

A kutya normál testhőmérséklete 38-38.8 Celsius fok között mozoghat, ami jóval magasabb, mint az átlagos emberi testhőmérséklet.

Ha a kutyus hőmérséklete 39.5 fok fölé emelkedik, láza van.

83. A legnagyobb kutya akkora volt, mint egy kisebb szamár

Egyes kutyák magasabbak vagy nehezebbek, mint társaik de a Guinness rekordok könyve szerint egy Zorba nevű masztiff a világ eddigi legnagyobb kutyája.

Zorba 155 kilót nyomott, és az orrától a farkáig több mint két métert hosszú volt.

84. A kutyákban és az emberekben is ugyanaz a hormon termelődik szeretet hatására

Mind mi, mind pedig négylábú barátaink egy oxitocin nevű hormont termelünk, ha szeretetet érzünk.

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a gazdik és kutyáik közötti interakció mindkét fél oxitocin szintjének növekedését eredményezi.

85. Léteznek jobb- és balmancsos kutyák

A témában lefolytatott tanulmányok során kiderült, hogy hozzánk hasonlóan a kutyáknak is van egy domináns kezük (vagyis mancsuk).

Azt, hogy kutyánk milyen mancsos könnyedén kideríthetjük: csak azt kell megfigyelnünk melyik mancsával nyúl kedvenc játéka felé.

86. Az, hogy melyik mancsukat használják összefügghet személyiségükkel

A “jobbmancsosságot” mutató kutyák ritkábban idegesek és nyugodtabban reagálnak az új ingerekre és az idegenekre.

87. Ösztöneik miatt alszanak összegömbölyödve

A kutyák nem csak amiatt gömbölyödnek össze, amikor alszanak, hogy aranyosnak tűnjenek. Biológiai ösztönük miatt gömbölyödnek össze, hogy megvédjék létfontosságú szerveiket és melegen tartsák magukat.

88. Képesek egyszerre lélegezni és szagolni

A kutyák sokban támaszkodnak a szaglásukra, hogy megtalálják az élelmet, a potenciális veszélyeket és a barátokat.

Az orrukat olyan felépítésű, hogy a szagok az orrlyukakban rekedhetnek, miközben a levegő egyszerre tud be- és kijutni a tüdejükből, ami azt jelenti, hogy szabadon tudnak lélegezni, és közben még ki tudják szimatolni, hogy milyen szagot éreznek.

89. Néhányan kiváló úszók

Nem minden kutya szereti a vizet, de azok, akik igen, általában elég jó úszók. Az Újfundlandiak annyira jók a vízben, hogy évek óta vízimentő kutyaként használják őket.

Egy Whizz nevű bátor újfundlandi kilenc embert mentett ki a tengerből vízimentő kutyaként töltött karrierje során.

90. A kutyák nem izzadnak

Az egyetlen hely, ahol a kutyák hozzánk hasonlóan izzadnak, az a mancsuk, így ehelyett a megoldás helyett inkább lihegnek, hogy lehűljenek.

91. Létezik egy kutyafajta, amelyiknek hat “lábujja’ van

A Lundehundnak mind a négy lábán hat teljesen kifejlett lábujj van. Négy előrefelé, kettő pedig befelé mutat, mint az emberi hüvelykujj.

A plusz lábujjak nagyobb tapadást biztosítanak, amikor a kutya norvég hazájának meredek vagy csúszós szikláin közlekedik.

92. A csoki halálos lehet a kutyák számára

A csokoládé egy teobromin nevű összetevőt tartalmaz, amelyet a kutyák nem képesek megemészteni, így mérgező felhalmozódást okozhat a szervezetükben, ami végül halálos lehet.

93. A világ legidősebb kutyája több, mint 29 évet élt

A Guinness rekordok könyve szerint a valaha élt legidősebb kutya egy Bluey nevű ausztrál pásztorkutya volt.

29 évet és 5 hónapot élt meg, 1910 és 1939 között. Bluey az ausztráliai Victoria államban élt gazdájával, Les Hall-lal.

94. Három szemhéjuk van

A kutyáknak három szemhéjuk van: a felső, az alsó és egy, az előző kettőre merőleges.

Ez a szemhéj három célt szolgál: védi a szaruhártyát a zord időjárástól, könnyet termel, és az immunrendszer működéséhez kapcsolódó nyirokszövetként működik.

95. Vakon és süketen születnek

Az újszülött kutyák még fejlődésben vannak, így a hallójárataik és a szemük még zárt születésükkor. A legtöbb kölyök körülbelül két hét után nyitja ki a szemét és reagál a zajokra.

Ajánlott cikk: Mikor nyílik ki a kiskutya szeme? Mire kell odafigyelni?!

96. 18 izmot használnak fülük mozgatásához

18 izom felelős a kutyák fülének mozgatásáért. Ezek segítenek nekik abban, hogy kissé megváltoztassák a fülük irányát, hogy jobban hallják a körülöttük lévő zajokat.

A kutyák testbeszédének nagy részét a füleik által fejezik ki, így a kutyák fülei létfontosságúak a velünk és a többi kutyával folytatott kommunikációban.

97. Az elhízás a kutyáknál is népbetegség

Ahogy az elhízás az embereknél, úgy a kutyáknál is komoly egészségügyi problémát jelent.

A Magyarországon élő kutyák közel fele túlsúlyos és ez a szám évek óta folyamatosan emelkedik a túl sok kalória, a túl kevés mozgás és az emberek ételmaradékainak fogyasztása miatt.

98. A kutyák intelligenciáját az alapján mérik, hogy milyen gyorsan tanulnak meg új parancsokat

A Border Collie-kat, az Uszkárokat és a Németjuhászokat a legokosabb kutyafajták között tartják számon.

Ahhoz, hogy a fajták az intelligencia felső kategóriájába kerüljenek, mindössze öt ismétlés után meg kell érteniük egy új parancsot, és az esetek 95 százalékában követniük kell a nekik adott utasítást.

99. A legnagyobb alom 24 kutyusból állt

A Guinness rekordok könyve szerint a legtöbb egyszerre született kiskutya 2004-ben jött világra, amikor egy Tia nevű Masztiff 24 kölyöknek adott életet. Sajnos hárman a szülést követően elpusztultak.

100. Néhány kutyafajta fekete nyelvvel születik

A Csau csau és a Shar-Pei az egyetlen olyan kutyafajta, amelynek teljesen fekete a nyelve.

Bár ennek kialakulása ismeretlen, annyi bizonyos, hogy több generációnyi szelektív tenyésztés eredményeként vált jellemzővé a fajta minden tagjánál.

September 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.