Többet alszanak a kutyák télen?

Többet alszanak a kutyák télen?

Szoktuk mondani, hogy télen pihen a természet és mint a legtöbb régi mondásban, ebben is sok igazság van. Télre a fák többsége elhullajtja a leveleit, sok állat bevackolja magát, a medve téli álmot alszik és bizony a kutyák is vesztenek aktivitásukból és többet pihennek, mint a nyári időszakban, de ez így is van rendjén.

A kutyák valóban többet alszanak télen?

A több pihenés oka egyrészt a genetikában keresendő, és a régi időkre vezethető vissza, amikor a téli hidegekben az ember és az állat még nem a meleg szobában nézte a TV sorozatokat. Azért vesztenek a kutyák aktivitásukból és alszanak többet, amikor beköszönt a hideg, mert így spórolnak az energiájukkal. Ha úgy tetszik, tartalékolnak.

Igen ám, de ennek az ellenkezője is igaz, miszerint imádnak az ebek a meleg kandalló mellett szunyókálni, vagyis a benti magasabb hőmérséklettől is ellustulhatnak.

És persze attól se lesz mozgékonyabb a kutya, ha azt látja, hogy a gazdája szintén hasonlóképen cselekszik. Aggodalomra azonban nincsen semmi ok, hiszen még az is normálisnak nevezhető, ha a kutya a nap felét alvással tölti ilyenkor.

Mire figyeljünk a hideg téli napokon, ha kutyát tartunk?

Bármennyire is többet alszanak télen a kutyák a mozgásra továbbra is szükségük van, és naponta legalább kétszer ki kell vinni őket sétálni, még akkor is, ha mínuszok vannak, vagy ha leesett a nagy hó.

A friss levegő mindenképpen jótékony hatású, hiszen a jobb légzéssel a kutya energiaszintje is töltődik, ráadásul hatékonyabban tudják feldolgozni a táplálékot, ami szintén energiát jelent számukra.

Van pár dolog azonban, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani az évnek ebben az időszakában.

Rövid séta kint, játék bent

Rövid séta kint, játék bent.

Főleg a kölyökkutyákra érvényes, hogy egyszerre csak rövid ideig tartózkodjunk kint velük télen, hiszen az ő szervezetüket jobban megviseli a hideg és könnyebben megfáznak.

A mozgásra való igényüket, így nyugodtan egészítsük benti játékokkal, ami ugyanúgy lehet labdázás vagy fogócska, esetleg jutalomfalatok eldugása, amit meg kell keresniük.

Nem ciki a kis csizma

Nem ciki a kis csizma. Kiskutya csizmában és kutyaruhában.

Sokan megmosolyogják azokat, akik kabátban és kis csizmában sétáltatják a kutyájukat, de ez egyáltalán nem ciki. Sőt, a kistestű és kölyökkutyákra feltétlenül adjunk kabátot és cipőt is, ha komolyabb hideg vagy hó van.

Az ő tappancsuk sokkal sérülékenyebb, mint a felnőtt, nagy testű kutyáké. A hidegben könnyen megfáznak lábról, a sóval vagy egyéb vegyszerrel kezelt hómaradék a járdán pedig még égési sebeket is okozhat nekik.

Kerüljük a megfázást

Kerüljük a megfázást. Kiskutya pokrócban alszik.

Pontosan a kinti séták miatt javasolt több meleget biztosítani bent is a kutyák számára.

Persze nem arról van szó, hogy 30 fokra kell fűteni a lakást, de mindenképpen több pokrócot biztosítsunk a számukra, amiben kényelmes fekhelyet alakíthatnak ki maguknak.

Ezen túl az is szerencsés, ha van olyan fűtőtestünk, ami mellett kedvük szerint felmelegedhetnek és lustálkodhatnak a kutyusok.

Összegzés

A téli időszakban a kutyák is vesztenek aktivitásukból és nő az alvásigényük. Ne lepődjünk meg rajta, ha az idő nagyobb részét szunyókálással töltik, ez teljesen természetes a részükről.

A kinti séta azonban elkerülhetetlen, ilyenkor figyeljünk rá, hogy inkább többször, de kevesebb időt töltsünk a szabadban.

A kölyök és kistestű kutyákat pedig öltöztessük az időjárásnak megfelelően, nyugodtan adjunk rájuk kiskabátot és csizmát is.

2022. November 10.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.